Cuma, Temmuz 4, 2025
More

    0-6 Ay Arası Oyuncak Seçimi

    Oyuncak seçimi çocukların gelişimi için çok önemli. Oyuncaklar, çocuğun zihinsel ve fiziksel yaratıcılığına, karar verme becerisine, boyut, şekil ve renk kavramları kavramasına dil ve ruhsal gelişimine katkı sağlar. Peki, 0-6 ay arası oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

    Örneğin, ileri yaşlar için seçilen oyuncaklar çocukta başarısızlığa ve özgüven eksikliğine sebep olabiliyor. Peki yaşa göre oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

    0-6 ay arası oyuncak seçimi nasıl olmalıdır? Sizler için araştırdık.

    Yenidoğan dönemi:

    Öncelikle bu dönemde görsel ve işitsel duyulara yönelik oyuncaklar uygundur. Beşiklere asılan ve kenarlarına koyulan sesli, renk değiştiren dönence tarzı oyuncaklar tercih edilir.

    0-6 aylık arası oyuncak seçimi- Dönence
    Dönence

    2. ay:

    Bu yaş grubunda sesleri dinlerler ve gülmenize gülücükle karşılık verirler. Avucunun içine oyuncak konulduğunda bir süre tutabilir. Şarkılı, ninnili kucak oyunları ve kol-bacak kaslarını geliştirecek jimnastik oyunları tercih edilebilir. El ve puset oyuncakları, büyük desenli parlak kırmızı ya da sarı renkte dikkatini çeken ziller ya da peluş oyuncaklar dikkatini çeker.

    Çıngıraklar
    Çıngıraklar

    3. ay:

    Artık hareketlenme zamanı! Yüksek sesle güler? İki elini birbirine kavuşturabilir. Çevresine daha fazla ilgi göstermeye başlar. Eşyalara uzanma ve yakalama çabası vardır. Eline verilen oyuncakları tutabilir ve ağzına götürme eğiliminde bulunurlar. O yüzden sert ve sivri ağır oyuncaklar tercih edilmemelidir. Oyun halıları, çıngıraklar, kavrayabileceği dişlikler, yumuşak bebişler, hayvanlar, hışırtılı kitaplar tercih edilir.

    Hışırtılı Kitaplar
    Hışırtılı Kitaplar

    4. ay:

    Artık boyun kaslarını iyi kontrol eder oturduğunda ya da kucakta tutulduğunda başını dik tutabilir. Kendisiyle ilgilenene gülümser ve güler. Gözlerine bakarak iletişim kurmayı ihmal etmeyin? Değişik dokulu, sesli, renkli oyuncak ya da nesneler verin. Dokun hisset kartlar ya da kitaplar sesli kitaplar, minik parmak kuklaları tercih edilir.

    Dokun Hisset
    Dokun Hisset

    5. ay:

    Destekli bir şekilde oturabilir. Sırtüstü yatırıldığında ayaklarını ağzına götürme isteğinde bulunur. Nesneleri ağzına götürür. Zıplamaktan hoşlanan bebekler için hoppalalar düşünülebilir. Tekmelediğinde ses ve ışık çıkaran oyuncaklar alınabilir.

    Hoppala
    Hoppala

    6. Ay:

    Kısa süreli de olsa desteksiz oturabilir. Otururken nesnelere doğru uzanabilir. Aynaya baktığında gülümser. Sesleri taklit eder. Bebeğin görüş alanına ilginç nesneler koyabilirsiniz. Sık sık kitap okuyun. Vücudunuzdaki organları tanıtma oyunu oynayabilirsiniz.

    İlgili Makaleler

    Oğlak Burcu (22 Aralık – 20 Ocak)

    Özellikleri • Element: Toprak• Yönetici Gezegen: Satürn• Renk: Kahverengi, siyah• Uğurlu Taşlar: Ametist, lal, kehribar• Vücutta...

    Bal Kabaklı 4 Farklı Tarif

    Beta-karoten ve c vitamini açısından zengin olan, yağları yok eden ve kabızlığı önleyen sonbaharın en...

    Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak 4 Bitkisel Yağlar

    Doğada var olan bitkilerin her birinin, birbirinden farklı faydaları var. Bu bitkilerden elde edilen bitkisel...

    En Lezzetli Dip Sos Tarifleri

    Türk halkı olarak sofralarda çeşit çeşit ikramlara ve atıştırmalıklara bayıldığımız kesin. Yemeklerimizin yanında sunduğumuz mezeler...

    Bu yazıyı paylaş

    Popüler Yazılar

    Pratik Ev Yapımı Ekmek Tarifleri

    Evde kal uyarılarına dikkat edenler dışarı çıkıp ekmek almayarak kendi imkânlarıyla yaptıkları ekmekleri sosyal medya...

    Cildi Gençleştiren Kolajen

    Cildinizi gençleştiren kolajen aslında tam olarak nedir? Kolajen vücudumuz için gerekli olan en önemli yapısal proteinlerden...

    Son Yılların Gözde Sporu: Kick Boks

    Kick boks, tekme ve yumruk tekniklerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir Uzak Doğu savunma sporudur....