Salı, Nisan 1, 2025
More

    0-6 Ay Arası Oyuncak Seçimi

    Oyuncak seçimi çocukların gelişimi için çok önemli. Oyuncaklar, çocuğun zihinsel ve fiziksel yaratıcılığına, karar verme becerisine, boyut, şekil ve renk kavramları kavramasına dil ve ruhsal gelişimine katkı sağlar. Peki, 0-6 ay arası oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

    Örneğin, ileri yaşlar için seçilen oyuncaklar çocukta başarısızlığa ve özgüven eksikliğine sebep olabiliyor. Peki yaşa göre oyuncak seçimi nasıl olmalıdır?

    0-6 ay arası oyuncak seçimi nasıl olmalıdır? Sizler için araştırdık.

    Yenidoğan dönemi:

    Öncelikle bu dönemde görsel ve işitsel duyulara yönelik oyuncaklar uygundur. Beşiklere asılan ve kenarlarına koyulan sesli, renk değiştiren dönence tarzı oyuncaklar tercih edilir.

    0-6 aylık arası oyuncak seçimi- Dönence
    Dönence

    2. ay:

    Bu yaş grubunda sesleri dinlerler ve gülmenize gülücükle karşılık verirler. Avucunun içine oyuncak konulduğunda bir süre tutabilir. Şarkılı, ninnili kucak oyunları ve kol-bacak kaslarını geliştirecek jimnastik oyunları tercih edilebilir. El ve puset oyuncakları, büyük desenli parlak kırmızı ya da sarı renkte dikkatini çeken ziller ya da peluş oyuncaklar dikkatini çeker.

    Çıngıraklar
    Çıngıraklar

    3. ay:

    Artık hareketlenme zamanı! Yüksek sesle güler? İki elini birbirine kavuşturabilir. Çevresine daha fazla ilgi göstermeye başlar. Eşyalara uzanma ve yakalama çabası vardır. Eline verilen oyuncakları tutabilir ve ağzına götürme eğiliminde bulunurlar. O yüzden sert ve sivri ağır oyuncaklar tercih edilmemelidir. Oyun halıları, çıngıraklar, kavrayabileceği dişlikler, yumuşak bebişler, hayvanlar, hışırtılı kitaplar tercih edilir.

    Hışırtılı Kitaplar
    Hışırtılı Kitaplar

    4. ay:

    Artık boyun kaslarını iyi kontrol eder oturduğunda ya da kucakta tutulduğunda başını dik tutabilir. Kendisiyle ilgilenene gülümser ve güler. Gözlerine bakarak iletişim kurmayı ihmal etmeyin? Değişik dokulu, sesli, renkli oyuncak ya da nesneler verin. Dokun hisset kartlar ya da kitaplar sesli kitaplar, minik parmak kuklaları tercih edilir.

    Dokun Hisset
    Dokun Hisset

    5. ay:

    Destekli bir şekilde oturabilir. Sırtüstü yatırıldığında ayaklarını ağzına götürme isteğinde bulunur. Nesneleri ağzına götürür. Zıplamaktan hoşlanan bebekler için hoppalalar düşünülebilir. Tekmelediğinde ses ve ışık çıkaran oyuncaklar alınabilir.

    Hoppala
    Hoppala

    6. Ay:

    Kısa süreli de olsa desteksiz oturabilir. Otururken nesnelere doğru uzanabilir. Aynaya baktığında gülümser. Sesleri taklit eder. Bebeğin görüş alanına ilginç nesneler koyabilirsiniz. Sık sık kitap okuyun. Vücudunuzdaki organları tanıtma oyunu oynayabilirsiniz.

    İlgili Makaleler

    Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Nemlendiriciler

    Kış aylarında rüzgar ve soğuklardan cildimizi korumak, en az yaz aylarında cildimizi güneş ışınlarından korumak...

    Glütensiz Tarifler

    Doktorlar tarafından çölyak hastalığında veya glütene karşı hassasiyeti olanların tedavisinde glütensiz beslenme, son zamanlarda rağbet...

    4 Etkili Egzersiz

    Spor salonuna gitmeden vücudunuzu şekle sokmak için her gün düzenli olarak 10 dakika yapabileceğiniz 4...

    Evde Egzersiz Giyimi Nasıl Olmalı?

    Evde egzersiz için uygun kıyafetler tercih etmelisiniz. Spor yaparken rahat hareket edebilmeniz çok önemli. Egzersiz...

    Bu yazıyı paylaş

    Popüler Yazılar

    Yoga Yapmanın Vücudumuza 9 Faydası

    Son zamanların popüler ve tercih edilen aktivitelerinden biri olan yoga, özellikle birçoğumuzun hayatına karantina döneminde...

    Son Zamanların En Favori 5 Maskarası

    Kusursuz bir göz makyajının olmazsa olmazı rimeller bakışlara canlılık katar. Sizler için kökten uca ulaşarak...

    Labne Peynirli Tarifler

    Labne Peyniri Nedir? Labne, süt kremasından elde edilen tuzsuz sürülebilir bir peynir çeşididir ve Fas ile...